Langer voorarrest bij geweld tegen hulpverleners

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het voorstel om het voorarrest in snelrechtzaken te verruimen. Met de maatregel wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) onder meer uitgaansgeweld en geweld tegen hulpverleners tegengaan.

Verdachten kunnen voortaan maximaal zeventien dagen worden vastgehouden. Op dit moment komen ze na drie dagen vrij, tenzij binnen die tijd supersnelrecht kan worden toegepast.

Voorwaarde voor het verruimde voorarrest is dat het gaat om zaken die relatief snel en eenvoudig kunnen worden afgerond. Ook wordt het mogelijk om degenen die voor het eerst over de schreef gaan sneller vast te houden dan nu het geval is.

Het ministerie spreekt van zaken die kunnen leiden tot 'grote maatschappelijke onrust, risicovolle situaties en verontwaardiging'. Mede om die reden is het volgens Opstelten noodzakelijk om met snelle vervolging en berechting duidelijk te maken dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is.

In de senaat stemden onder meer D66, GroenLinks, de SP en 50Plus tegen. In de Tweede Kamer keerde vorig jaar juni alleen D66 zich tegen het voorstel. Het plan van Opstelten werd in 2011 al aangenomen door het kabinet, dat toen nog werd gevormd door VVD en CDA.

De Nederlandse Orde van Advocaten leverde felle kritiek op de maatregel en denkt dat de maatregel geen stand houdt bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.