Koning dankbaar voor 'fantastische Koningsdag'

Koning Willem-Alexander heeft de gemeenten Amstelveen en Graft-De Rijp bedankt voor een 'fantastische koningsdag'. "Deze eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden door bijna twee jaar voorbereiding en dat hebben we gemerkt", zei de koning aan het einde van zijn tocht door Amstelveen.

"Waarom moet je iets veranderen wat een succes is?', vroeg Willem-Alexander zich af. Eigenlijk zou de familie de gemeenten vorig jaar al aandoen, maar door de troonswisseling ging dat niet door. "Het moet een teleurstelling zijn geweest die jullie op zo'n manier hebben verwerkt dat het nog veel mooier is geworden dan het ooit had kunnen worden. Heel veel dank, het was fantastisch."

Burgemeester van Amstelveen Fred de Graaf (VVD) bedankte de familie voor hun komst. "Uw eerste Koningsdag, en wat een fantastische dag." Hij noemde het een eer dat de eerste Koningsdag aan zijn gemeente te beurt was gevallen. "Zeer veel dank dat wij ons mochten presenteren." Tegen de planning in liepen de prinsesjes Amalia, Ariane Alexia zaterdag toch mee. "Wat een verrassing dat ze er bij waren, geweldig", zei de burgemeester, waarna gejuich losbarstte.

Prinses Amalia gaf tijdens de tocht door Amstelveen een slinger aan een 150 jaar oud touwdraaiwiel. Twee stukken hout die door een karatebeoefenaar werden vastgehouden vonden hun einde toen ze door midden werden geslagen door koningin Máxima en prins Pieter-Christiaan. Prins Pieter-Christaan en prins Floris waagden zich ook aan een vechtsport, maar dan met nunchaku's.

Prinses Amalia en Alexia gaven later startseinen voor renwedstrijdjes over een lengte van vijftig meter. Die lengte was gekozen vanwege het 50-jarig bestaan van Amstelveen. Prins Pieter-Christiaan en prinses Annette renden ook een keer mee. Verschillende leden van de familie waagden zich aan een worp richting een korfbaldoel. Máxima, Willem-Alexander, prins Constantijn en Pieter-Christiaan waagden een schot op een hockeydoel, waarbij de koning wist te scoren. Pieter-Christiaan had twee pogingen nodig.