AzG mag in Birma blijven

Artsen zonder Grenzen (AzG) mag in Birma blijven. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de regering van het land en de hulporganisatie zaterdag. De gesprekken gaan nog door, maar voorlopig heeft AzG toestemming om overal in het land, met uitzondering van de deelstaat Rakhine, werkzaamheden te verrichten.

In een verklaring laat AzG weten blij te zijn met de uitkomst van de onderhandelingen, maar de organisatie blijft zich zorgen maken over de tienduizenden mensen in Rakhine die dringend behoefte hebben aan hulp.

Rakhine wordt geteisterd door sektarisch geweld tussen boeddhistische Birmezen en de islamitische Rohingya's. AzG moest vrijdag de deelstaat verlaten, omdat de organisatie volgens de Birmese regering niet opereert op een transparante manier. Ook zou AzG Rohingya's inhuren.

De regering uitte bovendien kritiek op de berichtgeving van AzG over een aanval in Rakhine vorige maand. Volgens AzG werden meer dan veertig Rohingya's gedood, maar de Birmese beweert dat er slechts één boeddhistische politieagent om het leven kwam.

De Rohingya's zijn een islamitische bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit Bangladesh komt maar al generaties in Birma woont. Birma ziet hen echter nog steeds als illegale vreemdelingen en de overwegend boeddhistische bevolking heeft geweld tegen de Rohingya's de afgelopen jaren niet geschuwd. Bij gevechten zijn het afgelopen jaar enkele honderden Rohingya's omgekomen. Zo'n tachtig procent van de Rohingya's woont in het noorden van Rakhine.