'Christelijke strijders slachtten moslims CAR af'

Een groep christelijke strijders heeft minstens zeventig moslims vermoord in het afgelegen zuidwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat hebben een rooms-katholieke priester en andere ooggetuigen van het bloedbad, dat vorige maand plaatsvond, maandag gezegd. De zogeheten anti-Balaka zouden twee dagen lang hebben huisgehouden in het dorp Guen.

Volgens priester Rigobert Dolongo, die hielp de slachtoffers te begraven, vermoordden de christenstrijders op de eerste dag 27 mensen. De tweede dag volgden er nog eens 43. "Ze dreven tientallen mensen bij elkaar en dwongen hen op hun buik te gaan liggen", zei de geestelijke vanuit zijn schuilplaats in een kerk in Carnot. Daar, op een kilometer of honderd van de plek des onheils, heeft Dolongo met zo'n achthonderd anderen een veilig heenkomen gezocht.

In Guen houden zich nog honderden moslims schuil. Ze hebben zich verschanst in de plaatselijke rooms-katholieke kerk en in het huis van de imam van het dorp.

De achterblijvers hebben vredessoldaten in Carnot per telefoon om hulp gevraagd, beweren twee islamitische inwoners. Ze vrezen voor hun leven. Zwaarbewapende anti-Balaka hebben Guen nog altijd in handen. De bevelhebber van de vredesmacht in Carnot zegt echter dat hij pas kan ingrijpen als hij toestemming heeft van hogerhand.