ISU-preses wil massastart op de Olympische Spelen

De massastart en een gemengde ploegenachtervolging worden mogelijk toegevoegd aan de olympische kalender. De Internationale schaatsbond ISU wil het langebaanschaatsen op die manier interessanter maken voor de fans, zo zei voorzitter Ottavio Cinquanta donderdag. "We willen de traditie van het schaatsen in twee banen behouden en daar een massastart aan toevoegen."

Het langebaanschaatsen wordt in Sochi gedomineerd door de Nederlanders, die beslag legden op 21 van de tot dusver dertig vergeven medailles en liefst vier keer een clean sweep behaalden. Dat gebeurde echter geregeld voor matig gevulde tribunes. Daarnaast heeft het schaatsen last van twijfelende sponsors en ritten die eentonig worden gevonden.

De massastart moet volgens Cinquanta spektakel opleveren. "Ik wil dat grote namen als Sven Kramer en Jan Blokhuijsen schouder aan schouder strijden om de winst", vertelt de Italiaan, die ook droomt van een gemengde ploegenachtervolging. "Twee mannen en twee vrouwen samen. De samenstelling van het team is dan heel belangrijk en het zal pittig worden."

De Nederlandse bondscoach Arie Koops verwelkomt het idee van een olympische massastart. "Dat zou geweldig zijn. Het zou de landen die aan inlineskaten doen kunnen overhalen en het heeft ook iets van shorttrack." Helemaal uniek zou het niet zijn. Op de Spelen van 1932 gingen acht schaatsers gezamenlijk van start op de 10.000 meter. Toen moest er om de zege worden gesprint, waarbij de winnaar vallend over de finish kwam.

De massastart maakt sinds het seizoen 2011-2012 deel uit van de wereldbekercyclus. Arjan Stroetinga en de Zuid-Koreaan Bo-Reum Kim wonnen vorig jaar de wereldbeker. Vanaf 2015 staat het onderdeel ook bij het WK afstanden op het programma.

Als het aan Koops ligt wordt er echter nog kritisch gekeken naar een gemengde team pursuit. Volgens hem moeten de mannen dan te veel inhouden. "Als atleten op minder dan de toppen van hun kunnen moeten presteren verlies je de essentie van sport."