Nederland adviseert Zuid-Korea over buren

Nederland gaat Zuid-Korea met negentien andere landen en de Europese Unie adviseren over hoe het land moet omgaan met de noorderburen. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken dinsdag aangekondigd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News Agency. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct een toelichting geven.

Het overlegorgaan moet voor meer coördinatie in de omgang met Noord-Korea zorgen. De landen die meedoen hebben een consulaat of ambassade in Zuid-Korea dat ook over Noord-Korea gaat. Op het programma staan diverse zaken die tussen de buren spelen en de huidige situatie in Noord-Korea. De vergaderingen worden niet op vaste momenten gehouden, maar wanneer daar behoefte aan is.

"We zijn het eens dat er behoefte is aan gesprekken over de instabiele toekomst van Korea", zegt de Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Yun Byung-se tegen het persbureau. In het overleg moeten eigen ervaringen en meningen over Noord-Korea worden uitgewisseld.

De onzekerheid over de situatie in Noord-Korea groeit. Pyongyang schokte de wereld in december door de oom van leider Kim Jong Un te executeren. Maandag presenteerde een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties dat de Noord-Koreaanse regering op grote schaal misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. Zij vergeleken verschillende incidenten met nazimisdaden die werden gepleegd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast Nederland en de Europese Unie zitten Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Guatemala, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Spanje, Turkije, en de Verenigde Arabische Emiraten in het overleg.