Overleg Korea's op hoog niveau

Hoge afgevaardigden van Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar woensdag ontmoet in een grensdorp. In jaren spraken beide landen niet op een dergelijk hoog niveau met elkaar. Het lijkt erop te wijzen dat Pyongyang nauwere betrekkingen en de hervatting van lucratieve samenwerkingsprojecten wil.

Volgens de delegatie uit Seoul had Noord-Korea om de ontmoeting verzocht. De gesprekken zijn zonder agenda gestart, maar Zuid-Korea zei van tevoren te willen praten over de geplande hereniging van Koreaanse families die door de oorlog in de jaren vijftig van elkaar gescheiden zijn geraakt. Noord-Korea dreigde onlangs de familiereünies niet te laten doorgaan vanwege de aanstaande militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Analisten namen het dreigement met een korreltje zout, omdat Noord-Korea de betrekkingen met Zuid-Korea moet verbeteren om buitenlandse investeringen en hulp aan te trekken. Familiereünies hebben al drie jaar niet meer plaatsgevonden. In september werden ze door Noord-Korea op het laatste moment geschrapt.

Deskundigen verwachten dat Noord-Korea zal eisen dat een lucratief toeristisch project in Noord-Korea wordt hervat, dat humanitaire hulp wordt opgevoerd en dat militaire oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten worden beperkt. Volgens Yoo Ho-yeol van de Korea Universiteit in Seoul probeert Noord-Korea zijn goede wil te tonen door iemand te sturen die gespecialiseerd is in de betrekkingen tussen beide Korea's.