Duitse Vogt eerste olympische schansspringkampioene

Carina Vogt is verrassend de eerste olympisch kampioene bij het schansspringen geworden. De vorige week 22 jaar oud geworden Duitse haalde dit seizoen al talloze malen het podium in de World Cup, maar een overwinning op het hoogste niveau was haar nog nooit gelukt. Zeer verrassend was dat de Japanse topfavoriete Sara Takanashi het podium niet haalde.

Na de eerste ronde ging Vogt al verrassend aan de leiding. Ze had een voorsprong van ruim een punt op de achttienjarige Française Coline Mattel. Derde stond Takanashi, die van de laatste negentien World Cups slechts vijf keer niet won. Daniela Iraschko-Stolz uit Oostenrijk, één van de twee vrouwen die Takanashi dit seizoen versloeg, stond na de eerste sprong op de vijfde plek.

In de tweede ronde was het vooral Iraschko-Stolz die indruk maakte. Ze sprong als eerste van de kanshebbers en pakte direct de leiding. Nadat de Italiaanse Evelyn Insam, vierde na één omloop, de Oostenrijkse niet voor wist te blijven was het de beurt aan Takanashi. De sprong van de pas zeventienjarige was echter niet goed genoeg, waardoor meteen vrijwel zeker was dat een medaille er niet in zou zitten. De laatste keer dat ze het podium niet haalde was al meer dan een jaar geleden.

Mattel kon haar tweede plek niet vasthouden, maar pakte wel verrassend het brons. Vervolgens leek Vogt net niet ver genoeg te springen, maar nadat de score bekend werd kon de Duitse toch feest vieren. Met 1,2 punten voorsprong op de zilveren Iraschko-Stolz pakte Vogt het eerste olympische schansspringgoud voor vrouwen.