'Bezuiniging op jeugdzorg onzorgvuldig en te snel'

De bezuinigingen en veranderingen in de jeugdzorg worden zo snel en onzorgvuldig ingevoerd dat kinderen niet meer de hulp krijgen die ze nodig hebben. In korte tijd zijn tientallen meldingen van verontruste jeugdzorgmedewerkers binnengekomen, meldt vakbond Abvakabo FNV dinsdag.

In een nieuwe wet komt de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg volledig bij gemeenten te liggen. Tegelijk wordt er een fikse bezuiniging doorgevoerd. Die loopt op van tachtig miljoen euro in 2015 tot driehonderd miljoen vanaf 2017.

De veranderingen brengen volgens de vakbond ontslagen en een hoge werkdruk met zich mee. "Voor veel jeugdzorgwerkers, kinderen en ouders is het volstrekt onduidelijk welke zorg er volgend jaar nog is. Kwetsbare kinderen zijn hiervan de dupe, zij krijgen niet de hulp die zij nodig hebben", schrijft voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV.

De wet heeft volgens de vakbond een paar goede uitgangspunten, maar zou op een aantal punten 'echt' moeten worden aangepast. "De invoering gaat te snel en onzorgvuldig en er is te weinig geld om bestaande zorg te behouden", vindt de voorzitter.

De bezuinigingen zouden daarom moeten worden geschrapt. Aanbieders van jeugdzorg die de taak van een andere aanbieder overnemen, zouden moeten worden verplicht het personeel ook over te nemen. "Zo blijft deskundige, goede zorg behouden", aldus Van Brenk.

Een van de jeugdzorgmedewerkers meldde bij de bond dat alle mensen met een tijdelijk contract zijn vertrokken. "De impact voor achterblijvers is groot", zegt de voorzitter. "Zij hebben al het werk van de vertrekkende collega's erbij gekregen. Zij werken zich over de kop en veel melden zich ziek. Het is wachten op het eerste slachtoffer."

De Eerste Kamer behandelt de nieuwe wet dinsdag. De vakbond overhandigt met een groep jeugdzorgmedewerkers een petitie een Eerste Kamerleden.