'Banken nemen extra voorzieningen op vastgoed'

Banken nemen in het vierde kwartaal van vorig jaar extra voorzieningen op hun commerciële vastgoedportefeuille, maar niet zo veel als vooraf gevreesd. De extra voorzieningen zijn een gevolg van een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank naar de risico's die banken lopen in de nog altijd broze vastgoedsector.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. Dat onderzoek werd deze maand afgerond. De hoeveelheid voorzieningen is een indicatie voor de staat van de markt. Hoe meer voorzieningen, hoe meer zaken er op de balans staan die te veel waard zijn. Banken moeten in dat geval een deel van hun winst gebruiken om het prijsverschil te kunnen dekken.

Vooral Rabobank en ING hebben grote commerciële vastgoedportefeuilles, elk rond de dertig miljard euro. In totaal hebben Nederlandse banken voor tachtig miljard euro aan huurwoningen, winkels en kantoren gefinancierd.

Pas in februari komt er meer duidelijkheid. Dan maken de banken hun definitieve cijfers over 2013 bekend en wordt het onderzoek openbaar.