EU-leiders achter deal bankenunie

De Europese regeringsleiders hebben zich donderdag op een top in Brussel geschaard achter het akkoord van de ministers van financiën over de vorming van een stroppenfonds voor banken. Dat heeft EU-president Herman Van Rompuy gezegd.

De EU-leiders willen dat de bankenunie helemaal rond is voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. "Het is de grootste sprong voorwaarts sinds de invoering van de euro zelf", stelde Van Rompuy. "Dit betekent enorm veel voor de markten en de bankwereld, en zal helpen de economie weer op gang te brengen."

Premier Mark Rutte (VVD) noemde het akkoord een 'goede zaak', omdat overheden niet meer de buidel hoeven te trekken zodra een bank in problemen raakt. De uiteindelijke deal draagt volgens Rutte een 'sterk Nederlands-Duits stempel'.

De ministers van financiën bereikten woensdag een akkoord over het stroppenfonds. Daarover moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement, dat het plan niet ver genoeg vindt gaan. Pas daarna is er een definitieve deal. Ook over de bijdrage van grote spaarders aan het redden van banken (de zogeheten 'bail in') wordt nog onderhandeld.