Taakstraf voor corruptie VVD'er

Oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns (VVD) krijgt een taakstraf van 120 uur voor ambtelijke corruptie. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. Die straf is gelijk aan de eis van justitie. De VVD-bestuurder heeft zich volgens de rechtbank in 2012 laten omkopen door zijn partijgenoot, de Roermondse wethouder Jos van Rey.

De corruptie van Offermanns was 'bijvangst' voor justitie, die eigenlijk onderzoek deed naar Van Rey, die mogelijk is omgekocht door een bevriende projectontwikkelaar. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die was ingesteld vanwege de burgemeestersvacature.

Op een van de taps was te horen dat Van Rey informatie naar Offermanns doorspeelde. Hij vertelde Offermanns gedetailleerd over vragen die de sollicitatiecommissie hem zou voorleggen. In september 2012 werd Offermanns door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Roermond. Toen in oktober de zaak aan het licht kwam, trok Offermanns zjn kandidatuur in en vertrok als burgemeester van Meerssen. Van Rey trok zich terug als wethouder en Senaatslid.

Het Openbaar Ministerie noemde bij de inhoudelijke behandeling van de zaak de handelswijze van Offermanns 'zeer laakbaar'. De democratie zou een grote deuk oplopen als wordt getolereerd dat een burgemeester op deze manier in het zadel wordt geholpen, stelde de officier van justitie.

Bovendien zou Offermanns door de corruptie een 'marionet' van Van Rey worden. Hij zou niet onafhankelijk hebben kunnen opereren en daardoor als burgemeester van Roermond niet boven de partijen hebben gestaan.

Offermanns zelf vond het niet verwonderlijk dat hij met Van Rey sprak over zijn kandidatuur voor Roermond. Hij had intensief contact met Van Rey, omdat Offermanns naast burgemeester ook voorzitter van de VVD in Limburg was. Bovendien zou de informatie van Van Rey van 'algemene aard' zijn geweest.

Het strafrechtelijk onderzoek naar Jos van Rey loopt nog.