Meerderheid Kamer voor invoering stemprinter

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor de invoering van een stemprinter, waarmee kiezers een stembiljet kunnen uitprinten. Behalve de VVD staat ook de PvdA positief tegenover de aanbevelingen van de commissie van voormalig VVD-Kamerlid Willibrord van Beek, meldt de NOS donderdagavond.

Het advies werd vorige maand overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De commissie pleitte voor stemmen via een stemprinter. Kiezers printen daarbij in het stemlokaal zelf een stembiljet uit. Daarop staan alleen de naam van de partij en de kandidaat waarop wordt gestemd. De kiezer controleert het biljet en doet het vervolgens in de stembus. Na het sluiten van de stembussen kunnen de biljetten binnen een uur elektronisch worden geteld.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug zegt donderdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat aan het huidige stemsysteem nadelen zitten, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. Het systeem van Van Beek zou gebruiksvriendelijker zijn. Daarbij denkt ze dat er minder fouten worden gemaakt bij het tellen dan nu. Oosenbrug heeft nog wel wat vragen over het voorgestelde nieuwe systeem, onder meer over de kosten.

De commissie-Van Beek pleitte niet voor herinvoering van dezelfde stemcomputers die in 2007 werden afgeschaft omdat ze af te luisteren waren. "Een stemcomputer die de stem elektronisch opslaat en vervolgens telt, is volgens de commissie niet transparant en controleerbaar", schreef de commissie.

De VVD is al langer voorstander van herinvoering van elektronisch stemmen. Het kabinet komt nog met een standpunt. Plasterk gaf eerder al wel aan voorzichtig positief te zijn over het advies. Het voorgestelde systeem lijkt volgens Plasterk betrouwbaar en de privacy lijkt gewaarborgd.