'Lokaal vuurwerkverbod niet mogelijk'

Het instellen van een lokaal vuurwerkverbod, waarbij het afsteken van vuurwerk in een hele gemeente wordt verboden, is wettelijk niet mogelijk. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde hiermee op het pleidooi van de grote steden om meer vrijheid te krijgen om het vuurwerkbeleid zelf vast te stellen. Dan gaat het er bijvoorbeeld om dat de steden mogen besluiten dat vuurwerk alleen door professionals mag worden afgestoken of alleen in bepaalde gebieden.

Plasterk zei dat gemeenten nu bepaalde gebieden kunnen aanwijzen die vuurwerkvrij moeten blijven. Een hele gemeente vuurwerkvrij bepalen is juridisch nog niet mogelijk. Dat zou de Tweede Kamer moeten besluiten in een landelijke regeling, zei de minister. In het parlement bestaat vooralsnog geen meerderheid die een verbod wil.

De bewindsman waarschuwde verder voor 'vuurwerktoerisme'. Wanneer enkele gemeenten zich vuurwerkvrij verklaren, kan dat ertoe leiden dat mensen hun heil zoeken in naburige plaatsen waar het afsteken van vuurwerk niet verboden is, zei hij.

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), die Pasterk naar de Kamer had geroepen, wil snel een Kamerdebat over het inperken van de overlast door het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Rond afgelopen jaarwisseling waren er meer incidenten dan de vorige keer, schreef minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag.