Ook Davids en Kluivert in beeld bij AC Milan

Met Clarence Seedorf aan het roer slaat AC Milan een nieuwe weg in. Jaap Stam moet een van zijn assistenten worden, net als Edgar Davids, Hernan Crespo en Patrick Kluivert. Het ontslag van Massimiliano Allegri kwam niet uit de lucht vallen.

Aanhoudende tegenvallende resultaten lagen ten grondslag aan zijn ondergang. De nederlaag van afgelopen zondag tegen Sassuolo (4-3) was de druppel die de emmer deed overlopen. Maandag was er crisisberaad bij Milan. "Dit was een teleurstellende en onacceptabele prestatie van het team. Dat kunnen we niet nog eens laten gebeuren. Het is tijd voor verandering", zei clubpresident Silvio Berlusconi. Een dag later werd Allegri ontslagen.

Pippo Inzaghi werd in de Italiaanse media direct genoemd als opvolger van Allegri. Maar al snel bleek dat hij geen kandidaat was. Clarence Seedorf stond al geruime tijd bovenaan het lijstje van de clubleiding. De Nederlandse middenvelder van Botafogo had een clausule in zijn contract bij de Braziliaanse club op laten nemen waardoor hij op ieder moment zou kunnen vertrekken. Dat moment is nu gekomen.

De komst van Seedorf wordt echter niet door iedereen bij Milan toegejuicht. Het charisma van de Nederlander wordt door sommigen gezien als arrogantie. Daarnaast speelden zeven spelers uit de huidige Milan-selectie nog samen met Seedorf: Urby Emanuelson, Robinho, Kaka, Christian Abbiati, Ignazio Abate, Marco Amelia en Daniele Bonera.

Woensdagavond zit Seedorf nog niet op de bank bij Milan als de ploeg het in de Coppa Italia opneemt tegen Spezia. De honneurs worden woensdagavond waargenomen door interim-trainer Mauro Tassotti. Een dag later meldt Seedorf zich in Milaan. Maandag zit hij voor het eerst op de bank als trainer van AC Milan. Verona komt dan op bezoek in San Siro. Tijdens dat duel zal hij geassisteerd worden door Tassotti.

De technische staf zal in de komende tijd nog verder uitgebreid worden. Net zoals al bij Ajax het geval is wil Milan gaan werken met Positional Specific Training (PST). Dinsdag meldde De Telegraaf al dat Jaap Stam in beeld is. De voormalige verdediger van onder meer PSV en AC Milan heeft in Amsterdam de verdediging van Ajax onder zijn hoede. Diezelfde functie moet hij op Milanello gaan bekleden.

Op welke termijn Milan de technische staf rond kan krijgen is onduidelijk. Ajax’ technisch directeur Marc Overmars gaf al aan Stam niet zo maar te laten gaan. Hij heeft een contract tot 2015 bij Ajax en de Amsterdammers zien hem liever niet tussentijds vertrekken.

Voor het trainen van het middenveld is Edgar Davids in beeld. Hernan Crespo en Patrick Kluivert zijn in beeld als spitsentrainers. Kluivert heeft al ervaring als spitsentrainer. In die functie was hij al actief bij Brisbane Roar en NEC. Kluivert combineerde eerder zijn werkzaamheden bij het Nederlands elftal al met die van zijn taken bij FC Twente. Mogelijk gaat hij in eenzelfde constructie aan het werk bij Milan.