R. de Boer: "Een gewaagde stap, meteen AC Milan"

Vijf (ex-)Ajacieden komen in het Algemeen Dagblad aan het woord over de aanstelling van Clarence Seedorf als trainer van AC Milan. "Een gewaagde stap, meteen AC Milan."

"Dit is natuurlijk een jongensdroom voor Clarence, ik hoop van harte dat hij gaat slagen", zegt Leo Beenhakker. "Als jochie bij Ajax maakte ik hem voor het eerst mee toen ik hoofdtrainer was. Toen was hij in het veld al Jan de Regelaar en dat bedoel ik positief. Als 16-jarige was hij op een heel indringende manier begaan met wat er in en buiten het veld met de ploeg gebeurde. Dat verraadde de aanstaande trainer in hem."

"Het gaat nu zo slecht met de club dat het voor Clarence een ideaal moment is om in te stappen", vertelt Aad de Mos. "En je moet ergens beginnen. Of je nou begint bij Xerxes of in Milaan, als je de eerste vier wedstrijden verliest, sta je op straat. De eerste weken bepalen het stempel dat hij meekrijgt."

"Een gewaagde stap, meteen AC Milan", aldus Ronald de Boer. "Er is geen tijd voor voorbereiding, om een tactisch plan uit te dokteren of een speelwijze erin te slijpen, hij moet meteen aan de bak. Aan de andere kant heeft hij zo veel ervaring opgedaan als speler in zo veel landen. Hij heeft op het veld altijd zijn mondje geroerd, had zijn eigen mening. De eigenschappen van een trainer. Ik ben zeer benieuwd of hij het op de rails krijgt bij AC Milan."

David Endt kent Seedorf vanuit zijn tijd als teammanager bij Ajax. "Clarence heeft het in zich om ook als trainer de top te halen. Hij heeft de gave van het leiderschap. Kan optreden, heeft een eigen mening en de persoonlijkheid. Zijn goede contact met de familie Berlusconi heeft hem een voorsprong gegeven."

Edwin van der Sar speelde jaren samen met Seedorf. "Ik zie hem nog binnenkomen in de selectie. Ik een dun mager jochie, Clarence met benen als boomstammen en buikspieren als kabels. Een sociaal mens. En eigenlijk altijd al trainer geweest. Met een voortrekkersrol in gesprekken, over tactiek of naar de trainer toe. Het is apart om je actieve loopbaan te beeindigen en dan meteen bij Milan te beginnen. Maar fantastisch voor hem dat deze keuze breed gedragen wordt binnen de club door de grote bazen."