Topman Ford stapt niet over naar Microsoft

Microsoft kan een naam van hun lijst met gegadigden voor de plek van topman Steve Ballmer weghalen. Alan Mulally, de grote baas bij autofabrikant Ford, heeft in een persverklaring aangegeven minimaal tot eind 2014 bij het bedrijf te blijven.

Dit betekent dat Mulally, die volgens ingewijden tot de laatste vier kandidaten behoorde, niet in de running is om Steve Ballmer op te volgen. Ballmer stopt per 1 augustus 2014 als grote baas bij Microsoft.

Als de geruchten kloppen blijven zijn er op dit moment nog maar drie kandidaten over om de hoogste positie van het techbedrijf in te nemen. Waar eind 2013 nog een lijst van twintig kandidaten zou zijn, zeggen bronnen dat Microsoft de lijst met potentiële leiders heeft teruggebracht naar vier mensen. Naast Mulally zijn dit Satya Nadella van Microsoft zelf, Stephen Elop van Nokia en voormalig technisch directeur bij Skype Tony Bates.

Bronnen binnen Microsoft zeggen dat een deel van de aandeelhouders inmiddels hebben aangedrongen op het pensioen van Microsoft-oprichter Bill Gates. Zij willen dat de opvolger van Ballmer wordt gekozen door mensen met een frisse blik op de technologiebranche.

Met het wegvallen van Mulally, die volgens veel mensen de meeste kans had op de toppositie, lijkt Stephen Elop de beste kaarten in handen te hebben. Elop krijgt na de overname van Nokia door Microsoft sowieso een positie binnen het bedrijf en de hoogste positie lijkt nu binnen handbereik.