Banken betaalden recordbedrag aan boetes

Europese en Amerikaanse banken hebben dit jaar een recordhoeveelheid aan boetes en schikkingen uitgegeven. De banken betaalden in totaal meer dan 43 miljard dollar (ruim 31 miljard euro) voor onder meer het manipuleren van rentetarieven en het verkopen van rommelhypotheken. Dat blijkt dinsdag uit een inventarisatie van persbureau Reuters.

De grote hoeveelheid boetes zijn het gevolg van een betere samenwerking tussen financiële toezichthouders over de hele wereld, zo stelt het persbureau. Waakhonden stemden hun onderzoeken dit jaar beter op elkaar af, waardoor ze de bancaire sector diep in de buidel moesten tasten voor hun gesjoemel in het verleden.

Het Amerikaanse JP Morgan heeft de twijfelachtige eer de boetelijst aan te voeren. De grootste bank van de Verenigde Staten trof onder meer een recordschikking van dertien miljard dollar met verscheidene toezichthouders voor de verkoop van rommelhypotheken. Daarnaast schikte JP Morgan in september nog eens voor een miljard dollar in de 'London Whale'-zaak.

Kort daarop trof de bank een schikking van een 'luttele' tachtig miljoen euro met de Europese Commissie voor de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Daarnaast hangt het concern mogelijk nog een boete boven het hoofd voor fraude met wisselkoersen. Ook staat JP Morgan volgens verscheidene media op het punt om voor twee miljard dollar te schikken voor betrokkenheid in de pyramidefraudezaak van Bernie Madoff.

Bijna driekwart van het boetebedrag werd betaald aan toezichthouders in de Verenigde Staten, maar ook Europese en Britse toezichthouders legden forse boetes op. Schikte de Europese Commissie begin december met vijf banken vanwege gesjoemel met de Libor. Deutsche Bank en Société Générale werden met 725 en 446 miljoen euro het hardst aangeslagen.

Rabobank was bij dat schandaal niet betrokken, maar trof eind oktober wel een schikking met Britse, Amerikaanse en Nederlandse toezichthouders vanwege Libor-fraude. De bank moest in totaal 774 miljoen euro aftikken. Andere betrokkenen zoals Royal Bank of Scotland, Barclays en het Zwitserse UBS schikten vorig jaar al voor die zaak.

Britse toezichthouders ontvingen dit jaar in totaal een kleine vijfhonderd miljoen pond (560 miljoen euro) aan schikkingen en boetes van banken. Dat was vijftig procent meer dan vorig jaar en het derde jaarrecord op rij. Opvallend was dat dit jaar juist minder banken werden aangeslagen dan in voorgaande jaren.