Rutte is soms zo verdomd alleen

Premier Mark Rutte vindt het premierschap soms eenzaam. Dat zegt hij dinsdag in een interview in De Telegraaf. "Elke leider heeft momenten van eenzaamheid, als hij besluiten moet nemen." Volgens de VVD'er komen die momenten 'bij alle grote dossiers'.

Rutte vertelt in het interview dat hij een paar keer per jaar zijn voorgangers, onder wie Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende, in het Torentje ontvangt. De gesprekken die hij met hen heeft zijn volgens de minister-president 'heel bijzonder'. "Er is maar een handvol mensen die deze baan hebben gedaan. Die begrijpen dat deze baan soms heel eenzaam is."

De eenzaamheid heeft te maken met de verantwoordelijkheid die een premier heeft. "Ik heb twee grote beslissingen moeten voorbereiden, rond de politietraningsmissie in Kunduz en nu de missie naar Mali. Uiteindelijk wordt er dan naar mij gekeken, uiteindelijk moet ik de doorslag geven", legt Rutte uit.

De VVD'er vindt het bijzonder om daarover met zijn voorgangers te praten. "Zij hebben dat ook meegemaakt. Dat je in je eentje moet besluiten: wat gaan we doen. Zij herkennen dat." Rutte vraagt zijn voorgangers niet om advies, maar legt uit wat het kabinet aan het doen is. "Het zijn leiders die in heel verschillende tijden hebben geregeerd."

Rutte zegt verder dat hij een halfjaar voor de verkiezingen in 2017 gaat beslissen of hij weer beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap van de VVD. "Ik ben hard bezig met het werken aan het herstel van de economie, daar ben ik helemaal op gefocust en niet op wanneer ik daarmee ophoud, want er is nog enorm veel te doen."

De premier is optimistisch over het nieuwe jaar, dat volgens hem het jaar van herstel wordt. "Een jaar waarin de economie heel voorzichtig aantrekt. Het is een jaar waarin we weer vooruit mogen kijken."