Celstraf voor meenemen dochters naar Syrië

Een 42-jarige man uit Haaksbergen moet vijf maanden de cel in voor het mishandelen van zijn vrouw en het ontvoeren van zijn minderjarige dochters naar Syrië. Dat heeft de rechtbank in Almelo vrijdag bepaald. Ook krijgt de man een voorwaardelijke straf van zeven maanden. Justitie had negen maanden cel en negen maanden voorwaardelijk geëist.

De rechters rekenen het de man zwaar aan dat hij zijn echtgenote van haar vrijheid heeft beroofd en de kinderen van 7, 8 en 11 jaar zonder toestemming meenam. Het feit dat de man zelf vond dat hij het belang van de kinderen vooropstelde en dat hij na contact met de Nederlandse politie zelf terugkeerde weegt volgens de rechters in zijn voordeel.

Dat het onvoorwaardelijke deel van de straf lager uitpakt dan geëist komt doordat de rechtbank het belangrijk vindt voor de kinderen dat het contact met hun vader zo snel mogelijk wordt hersteld. Wel mag de man drie jaar geen contact opnemen met zijn vrouw en moet hij zich laten behandelen.

De man en zijn vrouw hadden ruzie omdat de vrouw wilde scheiden. De Haaksbergenaar bond zijn vrouw na de mishandeling vast in de kelderkast. Pas enige tijd later bevrijdde hij haar. Zijn drie dochtertjes van toen 7, 8 en 11 jaar nam hij daarna mee naar Syrië, waar hij door een gesprek met zijn schoonfamilie zijn huwelijk hoopte te redden. De vrouw verkeerde in de veronderstelling dat hij met de kinderen naar Londen ging.

Tegen de man werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Na een week onderhandelen bleek de Haaksbergenaar bereid om onder politiebegeleiding vrijwillig terug te keren naar Nederland. Daar werd hij meteen aangehouden, waarna de meisjes met hun moeder werden herenigd.