Rapport Fyra-enquête in mei 2015

De parlementaire enquête naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra moet in mei 2015 een eindrapport opleveren. De openbare verhoren van de hoofdrolspelers zijn in december volgend jaar en de kosten worden begroot op 2,16 miljoen euro. Dat blijkt uit een voorstel van het presidium van de Tweede Kamer.

De enquêtecommissie, waarvan CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg waarschijnlijk voorzitter wordt, moet onderzoek doen naar 'de ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat het vervoer over de HSL-Zuid tot op heden niet tot stand is gekomen'.

Vorige week werd een eerder voorstel intern afgekeurd, omdat een deel van de Kamer de kosten te hoog vond. GroenLinks is ook met het nieuwe voorstel niet tevreden. "Ruim twee miljoen voor deze enquête is in crisistijd echt veel te veel", zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Volgens Van Tongeren kan het onderzoek voor twee derde minder.

De Fyra ging eind 2012 rijden, zes jaar later dan gepland. Na een paar weken werd de trein weer van het spoor gehaald, vanwege ernstige technische problemen. In juni maakte de NS bekend definitief met de Fyra te stoppen, waarna de Tweede Kamer besloot een parlementaire enquête in te stellen.