OM staakt onderzoeken na dood Amersfoorts raadslid

Het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar het achteroverdrukken van partijgelden van de Amersfoortse PvdA. Alleen het overleden PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez is naar voren gekomen als verdachte. Het onderzoek naar het lekken van een verslag van een functioneringsgesprek met de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius wordt om dezelfde reden gestaakt, meldt het OM donderdag

Smits Alvarez beroofde zich in oktober na een vermissing van bijna twee weken in Spanje van het leven. Vlak na zijn verdwijning werd bekend dat partijgelden van de Amersfoortse PvdA bleek te zijn verdwenen. Op 16 oktober werd aangifte gedaan van verduistering.

Onderzoek dat de Amersfoortse PvdA heeft laten verrichten heeft uitgewezen dat Smits Alvarez van 2011 tot en met halverwege dit jaar ruim 64 duizend euro verduisterde. De top van de Amersfoortse PvdA stapte begin deze maand vanwege deze kwestie op.

Het AD meldde ten tijde van de vermissing van het raadslid dat zijn verdwijning mogelijk te maken had met het lekonderzoek. De fracties hadden kort voor zijn verdwijning te horen gekregen dat de recherche vorderingen maakte met het onderzoek naar hoe het kritische functioneringsgesprek van Bolsius op straat kwam te liggen.

Het OM seponeert beide zaken, omdat vervolging door de dood van Smits Alvarez niet meer mogelijk is. Het OM wil verder ook geen mededelingen doen over de onderzoeksresultaten.