Malinese soldaten schieten op betogers in Kidal

Malinese soldaten hebben donderdag het vuur geopend op betogers in de noordelijke stad Kidal. Daarbij zijn volgens inwoners vijf mensen gewond geraakt.

De betogers hadden zich op de luchthaven van Kidal verzameld om te demonstreren tegen de komst van premier Oumar Tatam Ly, daags nadat de voorlopige uitslagen bekend waren gemaakt van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. De demonstranten negeerden sommaties van VN-soldaten en Malinese militairen om te vertrekken en begonnen stenen te gooien, waarop de Malinese militairen het vuur openden, zei inwoner Moussa Maiga. Vier vrouwen en een man raakten daarbij gewond, zei hij.

Mamary Camara, commandant van het Malinese leger in Kidal, zei dat de betogers zich achter de vrouwen verscholen. Ook zei hij dat militairen niet gericht op de betogers hadden geschoten, maar alleen in de lucht. De gewonden werden door helikopters van de Franse missie Serval afgevoerd.

Kidal is een bolwerk van Toeareg-separatisten gebleven, ook na het Franse militaire ingrijpen in Mali. Toch is daar een aanhanger van de Malinese regering in het zuidelijke Bamako, Ahmoudane Ag Ikmass, al in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen tot winnaar uitgeroepen.

De parlementsverkiezingen moesten het sluitstuk vormen van het herstel van de grondwettelijke orde in Mali, na de militaire staatsgreep van vorig jaar die leidde tot de verovering van de noordelijke helft van het land door Toeareg-separatisten en islamitische extremisten. Het opkomstcijfer van 38 procent was echter nog lager dan bij de presidentsverkiezingen enkele maanden geleden.