Chemische sector ziet Nederland achterlopen

De chemische sector in Nederland dreigt op achterstand te geraken ten opzichte van de concurrenten in China, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) maandag.

De vereniging constateert aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek dat de chemiesector in de eerste drie maanden van het jaar zes procent aan omzet heeft ingeleverd. Ook daalde de bezettingsgraad en de uitvoer.

Over het vierde kwartaal zijn de ondernemers in de sector somber gestemd. Slechts zeven procent voorziet omzetgroei over oktober, november en december. Gemiddeld rekent zestien procent van de Nederlandse industrie op meer omzet in het vierde kwartaal.

"De cijfers illustreren een structureel nadelige positie van de Europese chemiesector", stelt VNCI-directeur Colette Alma. "Deze door VNCI verzamelde cijfers bevestigen [..] dat de chemie in Nederland en Europa structurele achterstand oploopt door onder meer de opkomst van China, de groeiende 'speciaalchemie' in het Midden-Oosten en de relatief hoge grondstof- en energieprijzen in Europa ten opzichte van de VS door de lage schaliegasprijzen." Nederland heeft nog eens extra nadeel, vanwege de hoge energieprijzen, zegt Alma.

VNCI wil dat met urgentie wordt gewerkt aan het herstellen van het gelijke speelveld voor de wereldwijde chemische industrie. "De chemische industrie speelt een essentiële rol in de verduurzaming van Europa", schrijft de vereniging. Alleen als er gelijke kansen zijn voor de Europese chemie, kan die rol behouden worden. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft al toegezegd zich in te zetten voor de concurrentiekracht door regels te verminderen. De sector zegt zelf ook 'vastbesloten te zijn het tij te keren' door in te zetten op onder meer energie-efficiëntie en innovatie.