'Nog volop kaarten beschikbaar voor IDFA'

Voor het International Documentary Film Festival Amsterdam zijn nog volop kaarten beschikbaar. De voorverkoop ging een week geleden van start en loopt volgens de organisatie voorspoedig, maar geen van de titels is al uitverkocht. Vaak wordt gedacht dat kaarten voor het IDFA bijzonder moeilijk verkrijgbaar zijn.

Het IDFA gaat woensdag van start in Amsterdam. Het nog altijd grootste documentairefestival ter wereld vindt gedurende twaalf dagen op zestien locaties in de hoofdstad plaats, waaronder Tuschinski, Pathé De Munt en, voor het eerst, filmmuseum EYE.

In totaal worden 291 documentaires op het festival getoond, waarvan 56 Nederlandse producties. 103 titels gaan in Amsterdam in wereldpremière, waaronder de openingsfilm The Return to Homs van regisseur Talal Derki. De Syrisch-Duitse coproductie gaat over twee vrienden in de grote stad Homs in het westen van Syrië.

Het thema van dit jaar is Emerging Voices from Southeast Asia, dat zich met veertien titels uit onder meer Thailand, Maleisië en Vietnam concentreert op filmmakers uit Zuid-Oost Azië. Ook wordt stilgestaan bij de Eerste Wereldoorlog, die volgend jaar honderd jaar geleden uitbrak. Acht gerestaureerde films, gemaakt van 1918 tot 1923, worden op het festival vertoond.

In EYE worden verder zeven documentaires getoond met zeven speelfilms over hetzelfde onderwerp. Zo wordt de documentaire Blind Spot: Hitler's Secretary gekoppeld aan Der Untergang en Manhunt, over de jacht op Osama Bin Laden, aan de speelfilm Zero Dark Thirty.

Het festival loopt op 1 december ten einde, maar de prijzen worden al op 29 november uitgereikt. Twee Nederlandse films maken een kans in de categorie beste lange documentaire, de meest prestigieuze van het festival. Ne Me Quitte Pas van Niels van Koevoorden en Sabine Lubbe Bakker gaat over twee Waalse alcoholisten die samen een eind aan hun leven willen maken. Shado'man van Boris Gerrets gaat over het nachtleven van gehandicapten in Sierra Leone.

De voorverkoop van dit jaar verloopt voorspoedig. De eerdergenoemde The Return to Homs en Ne Me Quitte Pas behoren absoluut tot de koplopers, evenals Song from the Forest en Ukraine is not a Brothel. De organisatie benadrukt echter dat nog voor alle films op het festival kaarten verkrijgbaar zijn.

De voorverkoop zegt echter weinig over het uiteindelijke bezoekersaantal. Vorig jaar werden in totaal 205 duizend kaarten verkocht.


'Nog volop kaarten beschikbaar voor IDFA' (Foto: Novum)