Weduwe: huisarts Tuitjenhorn was pion

Niemand was geïnteresseerd in de kant van het verhaal van de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat een onderzoek naar hem was ingesteld. Dat zegt zijn weduwe Anneke Tromp zaterdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Hij is heel snel in een weerloze pion in een wrang schaakspel veranderd."

Anneke Tromp is zelf basisarts. Ze begeleidt coassistenten in een regionaal ziekenhuis. De zaak tegen haar man, die een terminaal zieke patiënt onder meer honderd keer de normale dosis morfine gaf, kwam aan het rollen nadat een coassistent die bij de toediening aanwezig was aan de bel trok. De terminaal zieke patiënt overleed korte tijd later.

De huisarts werd begin oktober op non-actief gesteld vanwege de zaak. Hij pleegde enkele dagen later zelfmoord. Een strafrechtelijk onderzoek tegen de huisarts werd gestaakt na zijn dood.

Na de aanklacht van moord werd Tromp volgens Nieuwsuur depressief en suïcidaal. De huisarts werd opgenomen in een psychiatrische kliniek, waar hij twee weken verbleef. Tijdens zijn verblijf werd hij wel twee keer verhoord door de politie.

Zijn weduwe zegt dat de periode een nachtmerrie was. "Niet alleen voor mijn man, maar ook voor mij en mijn kinderen en naaste familie. En dat is het nog steeds. En daar zal voorlopig nog geen einde aan komen, ben ik bang."