Regering steunt inspectie in zaak-Tuitjenhorn

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie hebben goed gehandeld in de zaak rond de huisarts uit Tuitjenhorn die een terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine heeft gegeven. Dat schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De IGZ zette de arts begin oktober op non-actief. De man pleegde enkele dagen later zelfmoord. Aanvankelijk werd het bevel dat de huisarts kreeg opgelegd van de inspectie niet openbaar gemaakt, later gebeurde dat alsnog.

De ministers staan achter het besluit van de instanties om het bevel openbaar te maken, omdat onduidelijkheid was ontstaan voor artsen en patiënten. Met de openbaarmaking wilde IGZ 'een bijdrage te leveren aan het vertrouwen dat patiënten en zorgverleners kunnen hebben in goede terminale zorg'.

De inspectie oordeelde dat de 59-jarige kankerpatiënt ernstig tekort is geschoten. De huisarts had de patiënt onvoldoende onderzocht voor hij de dodelijke dosis toediende. Ook gaf hij geen uitleg aan de patiënt, zijn echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De ministers prijzen het respect van de instanties voor de betrokkenen in de zaak.