Nederlandse autoverkopen in de lift

In oktober zijn 37,4 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal kregen 36.784 nieuwe personenauto's een kenteken, blijkt vrijdag uit cijfers van onder meer brancheverenigingen RAI en Bovag. In de voorgaande drie maanden daalden de autoverkopen in Nederland nog.

De autoverkopen zitten volgens een woordvoerder van RAI in de lift, omdat per 1 januari de aanschafbelasting BPM omhoog gaat. Belangrijker is volgens hem echter nog dat op die datum de bijtelling op elektrische en hybride auto's van nul naar zeven procent gaat. "Daardoor trekt ook in november de verkoop van nieuwe auto's nog aan", aldus de zegsman.

In totaal zijn dit jaar tot nu toe iets meer dan 338 duizend nieuwe auto's verkocht. Dat is een daling van 25,5 procent ten opzichte van de eerste tien maanden in 2012. Dit verlies wordt niet meer ingehaald, ondanks de verkooptoename van oktober. "We kunnen niet meer goedmaken wat we aan het begin van het jaar hebben verloren aan verkopen", aldus de RAI-woordvoerder.

De drie populairste merken in oktober waren Volkswagen, Renault en Toyota. De bestverkochte modellen waren de Volkswagen Golf, de Volvo V40 en de Volvo V60.