KNVB vindt hooliganheffing onnodig

De KNVB vindt plannen van de Christenunie om voetbalclubs een 'hooliganheffing' op te leggen onnodig. De voetbalbond wijst erop dat de inzet van politie binnen de stadions 'al jaren nihil' is. De Christenunie lanceerde het plan voor de heffing van jaarlijks dertig miljoen vrijdag in De Telegraaf. De clubs zouden met dat bedrag bij moeten dragen aan de politiekosten.

Volgens de KNVB valt er meer te halen met preventief beleid en professionalisering van de stewards van de profclubs, zoals de clubs en de bond al jaren doen. Supporters die zich niet aan de regels houden krijgen stadionverboden. Het overgrote meerendeel van de bezoekers aan voetbalwedstrijden voelt zich daardoor veilig in de stadions.

Een aangescherpte voetbalwet biedt meer mogelijkheden om relschoppers aan te pakken, vindt de KNVB. De bond stelt de Christenunie graag opnieuw uit te nodigen voor een werkbezoek aan een eredivisieduel om meer inzicht te geven in de huidige situatie.

Plannen om de politiekosten aan clubs door te berekenen waren er eerder ook van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). In de definitieve plannen voor Prinsjesdag ontbrak die heffing echter omdat de overheid buiten de stadions voor de openbare orde verantwoordelijk is.