Schoonmaakbranche boos op Blok

Het plan van minister Stef Blok (VVD) van Rijksdienst om een eigen schoonmaakbedrijf te beginnen voor het Rijk heeft boze reacties opgeleverd uit de schoonmaakbranche, schrijft de Volkskrant. Volgens de schoonmaakbedrijven, verenigd in de brancheorganisatie OSB, zal de overheid door de plannen veel duurder uit zijn dan wanneer het werk zoals nu wordt uitbesteed aan schoonmaakbedrijven.

Het plan van Blok behelst de indienstneming van 4.500 schoonmakers bij het Rijk, zodra het contract van hun bedrijf met de overheid afloopt. Zo wil hij van flexwerkers vaste werknemers maken - in dit geval ambtenaren - geheel naar de geest van het recent gesloten sociaal akkoord. Maar volgens de OSB lopen de kosten van de overheid hierdoor enorm op. De uitgaven voor het schoonmaken van ministeries en andere rijksgebouwen, nu zo'n 64 miljoen euro per jaar, zouden met meer dan dertig procent stijgen.

Volgens een woordvoerder is minister Blok bereid die prijs te betalen, omdat mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt er kans door krijgen op een vaste baan. In het verleden werd de overheid juist verweten het schoonmaakwerk altijd voor de laagste prijs en tegen kortlopende contracten uit te besteden. Dat werkte niet bevorderlijk voor de positie van de schoonmakers op de arbeidsmarkt.


Schoonmakers eisen respect in 2010, krijgen ze dat van Blok? (RTV Rijnmond)