FOK!filmblik: Thou Shalt Not Kill... Except (1985)

In het FOK!filmblik van vandaag vinden we een absolute cultklassieker uit 1985 van regisseur Josh Becker. Het was namelijk op 13 oktober 1985 dat de film Thou Shalt Not Kill... Except voor het eerst in een bioscoop in Warren, Michigan te zien was.

Thou Shalt Not Kill… Except

My head hurts, my teeth itch, my feet stink and I don't love Jesus.

Jack Stryker (Brian Schulz) is een Vietnamveteraan die terug naar Amerika mag, nadat hij is neergeschoten bij een aanval van de Vietcong, waarbij de helft van zijn squadron het leven liet. Stryker probeert zijn oude leventje weer op te pakken en krijgt weer een relatie met zijn oude vlam Sally (Cheryl Hausen). Samen met wat maten uit het leger geniet Stryker van het leven op het platteland, maar aan al dat geluk komt een einde als een psychopatische sekteleider (Sam Raimi) en zijn volgelingen de omgeving beginnen te terroriseren. Gelukkig heeft Stryker nog wat oude vrienden van Vietnam, die maar al te graag met het langharige tuig af willen rekenen.

Thou Shalt Not Kill… Except 2

Thou Shalt Not Kill... Except, die ook verscheen onder de titel Stryker's War, is een heerlijke cultfilm, die duidelijk door mensen met liefde voor het genre is gemaakt. Net als bijvoorbeeld Bad Taste van Peter Jackson of El Mariachi van Robert Rodriguez laat ook deze film zien dat je met een bescheiden budget ook een prima film kan afleveren. Thou Shalt Not Kill... Except werd met een budget van slechts 200.000 dollar gemaakt. Het scenario voor de film werd geschreven door Bruce Campbell en Sheldon Lettich. Becker vond het verhaal echter veel te serieus en herschreef het script samen met Scott Spiegel.

Sam Raimi in Thou Shalt Not Kill… Except
Sam Raimi in Thou Shalt Not Kill… Except

Cult Leader: You can't shoot me. I am the Savior returned to Earth, The Messiah, come to lead the people to righteousness. I am Jesus Christ.
Sgt. Jack Stryker: No you're not. You're dead!

Thou Shalt Not Kill… Except 3

Om geldschieters over de brug te halen werd er van het script ook een 48 minuten durende versie op 8mm geschoten. In die film speelde Bruce Campbell de rol van Stryker. Campbell kon echter niet aan de uiteindelijke film meewerken omdat hij lid was geworden van de SAG (Screen Actors Guild) en zodoende niet in non-SAG producties mocht verschijnen.

Thou Shalt Not Kill… Except combo pack

In april 2012 verscheen er een indrukwekkend combo pack van Thou Shalt Not Kill... Except bij Synapse Films. Naast de compleet gerestaureerde film treffen we op de blu-ray ook een behoorlijke hoeveelheid bonusmateriaal aan. Zo zien we de 8mm versie van de film met Bruce Campbell in de hoofdrol, de special Made in Michigan: The Making of, een nieuw interview met Bruce Campbell, een deleted scene en de oorspronkelijke trailer voor de film. Ook kan de film bekeken worden met hilarisch commentaar van Bruce Campbell, Josh Becker en Brian Schulz. Liefhebbers van de eerste twee Evil Dead-films mogen dit pareltje eigenlijk niet missen in hun collectie. Die oude VHS-band is namelijk wel een keer aan vervanging toe.