GTA Online dinsdag te downloaden

De actiegame Grand Theft Auto 5 wordt dinsdag uitgebreid met de mogelijkheid het spel met maximaal zestien spelers online te spelen. Gamers kunnen dan tegen elkaar racen en samen overvallen plegen om geld te verdienen voor een huis in de virtuele stad Los Santos. Uitgever Rockstar Games rekent op serverproblemen bij de lancering van Grand Theft Auto Online.

"We blijven bezig met het plaatsen van extra servers, maar de populariteit van het spel zal de eerste dagen waarschijnlijk voor problemen zorgen", meldt het bedrijf. De serverproblemen zijn niet alleen te verwachten bij het downloaden van de update, maar ook bij het inloggen in de online spelwereld.

Het downloaden van Grand Theft Auto 5 voor de PlayStation 3 was twee weken geleden ook problematisch. Toen duurde het zeker 24 uur voordat gamers het spel via het PlayStation-netwerk konden binnenhalen.

Daarnaast denkt Rockstar Games dat er nog genoeg fouten in het spel zitten die de ontwikkelaars nog niet hebben ontdekt. Het bedrijf spreekt onder meer van vastlopende spelcomputers en onbedoelde fouten in het spel waarbij personages bijvoorbeeld plotseling wegvliegen. "Het is een grote open wereld en daar zijn dit soort fouten onvermijdelijk", meent het gamebedrijf.

In GTA Online kunnen gamers samen of tegen elkaar verschillende opdrachten uitvoeren. Zo kunnen gezamenlijk overvallen gepleegd worden of kunnen gamers tegen elkaar tennissen. Daarnaast kunnen gamers simpelweg elkaar beschieten binnen de spelwereld die de afgelopen twee weken het decor vormt voor de criminele capriolen van Trevor, Michael en Franklin.

Fouten in het spel zorgen op dit moment voor veel hilariteit. Op Youtube zijn duizenden filmpjes te vinden met dergelijke fouten. Filmpjes waarbij auto's door een hekwerk gelanceerd worden zijn wel een miljoen keer bekeken, terwijl video's over personages die per abuis meerdere malen in beeld verschijnen soortgelijke aantallen trekken.

De vraag naar Grand Theft Auto 5 is enorm groot. Twee weken geleden openden tientallen winkels 's nachts deuren. Duizenden gamers stonden in de rij om het spel als eerste te bemachtigen. In nagenoeg alle landen was de actiegame het meest verkochte spel van die week. Het spel leverde Rockstar Games binnen drie dagen een miljard dollar op. Naar schatting zijn vijftien miljoen exemplaren van het actiespel verkocht.


GTA Online dinsdag te downloaden (Foto: Novum)