Soldaten Colombia verkopen lijken van burgers

Wat is een mensenleven waard? Volgens sommige Colombiaanse soldaten niet meer dan een paar tientjes en een vrije dag. Om soldaten in de strijd tegen het FARC extra te motiveren, heeft de Colombiaanse regering  soldaten die lichamen van vermoorde FARC-rebellen leveren, extra vrije dagen en meer geld beloofd.

Deze dubieuze maatregel zorgt inderdaad voor een toename van lijken, waarvoor verantwoordelijke dan ook inderdaad beloond wordt. Een minpuntje: meestal betreft het geen lijk van een FARC-strijder. Slechts een op de vijf lichamen lijkt bij een militant van de linkse rebellengroep te horen.

Alleen al in 2012 kon de regering 3000 keer een beloning uitkeren en soldaten met verlof sturen. De bijhorende lichamen behoren meestal bij arme jongemannen die zijn meegelokt en afgeschoten. Men trekt ze een rebellenpakje aan, legt ze eventueel een wapen in de hand en… weer een vrije dag! Alleen al in Sochao, een buitenwijk van Bogota, hebben 19 moeders op deze manier hun zoon verloren. Eentje daarvan was zwakzinnig. Als ‘bewijs’ van dit specifieke geval zou een foto met een wapen in zijn rechterhand zijn, hoewel de moeder ervan overtuigd dat haar zoon linkshandig zou zijn. Ook de beschuldiging dat haar zoon geld zou ophalen voor het FARC verwijst zij naar het rijk der fabelen: zoonlief heeft het verstand van een 5-jarig kind en snapt niets van dat soort zaken.

De lichamen die zijn teruggevonden zijn vaak zwaar verminkt.

De Colombiaanse regering ontkent uiteraard iedere betrokkenheid, maar neemt in de tussentijd wel allerlei nieuwe wetten aan die moeten voorkomen dat de mogelijke verantwoordelijken ooit voor de rechter hoeven te verschijnen. Tot nu toe is er niemand veroordeeld voor de moord op een onschuldige burger in Colombia.