Maximale looneis FNV drie procent
De FNV streeft volgend jaar tijdens cao-onderhandelingen naar een maximale loonsverhoging van drie procent. Dat heeft de grootste vakcentrale van Nederland maandag bekendgemaakt.
Mocht het mogelijk zijn bij de onderhandelingen, dan wil de FNV de looneis nivellerend inzetten 'door te kiezen voor centen in plaats van procenten'. "Als iedereen er bijvoorbeeld driehonderd euro bijkrijgt, is de loonsverhoging voor mensen met weinig loon percentueel hoger", legt de vakcentrale uit.
De vakcentrale wil met de looneis dat de koopkracht zo veel mogelijk in stand wordt gehouden. "Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies voor mensen is drie procent een hele verantwoorde maximale looneis", meent Mariëtte Patijn, die binnen de FNV verantwoordelijk is voor het arbeidsvoorwaardenbeleid.
In de cao-onderhandelingen wil de FNV komend jaar verder meer aandacht vragen voor vakmanschap, het tegengaan van schijnconstructies en de doorstroom van tijdelijke contracten naar vaste banen. De vakcentrale is bereid om komend jaar in sectoroverstijgende plannen afspraken te maken om ouderen deels te laten plaatsmaken voor jongeren. "Koopkracht, kwaliteit van werk en banen, daar gaat het om", stelt Patijn.
Over dit jaar streefde de FNV naar een loonsverhoging van tweeënhalf procent. In de tot en met augustus afgesloten cao-akkoorden kwam de gemiddelde loonsverhoging uit op 1,4 procent, maakte werkgeversorganisatie AWVN vorige week bekend. Per sector verschilde de stijging echter sterk. In de meeste industriesectoren gingen werknemers er twee procent op vooruit, terwijl in de dienstensector doorgaans nul procent loonsverhoging werd afgesproken.