Iedereen levert volgend jaar in

Vrijwel alle Nederlanders gaan er volgend jaar opnieuw op achteruit. Voor hogere inkomens en de minima daalt de koopkracht met circa 1 procent, voor middeninkomens gaat het om 0,7 procent. De minima krijgen als pleister op de wonde een extraatje van 100 euro.

Dat blijkt uit de begrotingsplannen voor 2014, die het kabinet volgende week dinsdag - Prinsjesdag - bekend zal maken. Zoals gebruikelijk zijn ze vrijwel allemaal uitgelekt.

Om de overheidsfinanciën te saneren zal er in 2014 6 miljard euro extra worden bezuinigd. Dat leidt tot een begrotingstekort van zo'n 3,3 procent. Iets meer dan de maximaal 3 procent die de EU-regels voorschrijven, maar Brussel heeft laten weten met een bezuiniging van 6 miljard genoegen te nemen. Hieronder de belangrijkste ingrepen.

Met uitzondering van zorgpersoneel en een deel van de leraren zullen de salarissen van het overheidspersoneel niet stijgen. Dat levert circa 1 miljard op. De belastingschijven worden niet gecorrigeerd voor de inflatie, waardoor de schatkist 1,1 miljard meer aan belastingen binnenkrijgt. Ook de budgetten van de ministeries, gemeenten en provincies worden bevroren. Dat brengt 700 miljoen in het laatje.

Het kabinet gaat verder proberen mensen te prikkelen om meer uit te geven. De schatkist profiteert daarvan mee. Mensen die na ontslag hun gouden handdruk in een stamrecht-bv hebben ondergebracht, krijgen eenmalig de kans die te laten uitbetalen tegen een voordelig belastingtarief. Dat moet circa 1 miljard opleveren voor de fiscus. Ook door het schenken fiscaal aantrekkelijk te maken, hoopt de overheid meer belastinggeld binnen te krijgen. Er mag straks tot een ton belastingvrij worden geschonken. Voorwaarde is dat het bedrag in een woning wordt geïnvesteerd.

Positief nieuws is dat de arbeidskorting met 250 euro omhoog gaat. Ook wordt er maar 300 miljoen geschrapt in de belastingaftrek voor kleine ondernemers, in plaats van de aangekondigde 500 miljoen. En een beoogde korting voor huishoudelijke hulp van 89 miljoen voor 2014 gaat niet door.

Er komt ook geen inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg, zoals in het regeerakkoord stond. Daar staat tegenover dat voor de hoogste inkomens een belastingaftrek gaat verdwijnen.

Iedereen levert volgend jaar in
Iedereen levert volgend jaar in (Foto: ANP)