Iran meer dan ooit bereid tot deal

De nieuwe leiders van Iran willen graag vooruitgang boeken in gesprekken over het atoomprogramma van Teheran. Dat heeft de chef van het Iraanse atoomprogramma, Ali Akbar Salehi, maandag gezegd voorafgaand aan een conferentie van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

Volgens Salehi hebben minister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif en president Hasan Rouhani meer dan de vorige regering onder leiding van Mahmoud Ahamdinejad de wens een akkoord te sluiten. Beide partijen moeten elkaar in goed vertrouwen benaderen zodat er een win-win-situatie kan worden gecreëerd, zei Salehi.

Salehi trad niet in detail over wat Iran wil en wat het bereid is in te leveren, maar duidelijk is dat Teheran wil dat de economische en politieke sancties tegen het land worden opgeheven. Die sancties zijn ingesteld omdat het Westen vreest dat Iran bezig is met de ontwikkeling van een kernwapen. Iran ontkent dit echter in alle toonaarden.

De verwachting is dat Rouhani, net als Salehi, de spanningen wil wegnemen als hij later deze week de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt.

Jaren van gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben tot niets geleid. De VS zijn dan ook blij met de gematigde toon die Iran aanslaat en hebben de Iraanse leiders opgeroepen de kans om de spanningen te verminderen te grijpen. De Amerikaanse minister van energie Ernest Moniz zei echter ook dat de woorden van Salehi 'moeten worden gevolgd door daden'.