'Politici wisten van executies in Indië'

Hooggeplaatste Nederlandse politici wisten af van de standrechtelijke executies in Nederlands-Indië toen die nog in volle gang waren. Dat schrijft Trouw maandag op basis van archiefstukken.

Zo zou toenmalig minister-president Louis Beel op 1 februari 1947 hebben geweten van de 'methode-Westerling', waarbij burgers standrechtelijk werden geëxecuteerd. Aan die methode werd pas begin maart een einde gemaakt op Zuid-Celebes.

In de archiefstukken werden ook aanwijzingen gevonden dat KVP-Kamerlid Max van Poll, de Indië-specialist van de fractie, al in november wist van de executies op Zuid-Celebes. Hij zou Beel gedetailleerd hebben verteld wat daar gebeurde. Hij waarschuwde de minister-president onder meer. "U zult het wel met mij eens zijn, dat het is te hopen, dat dergelijke methoden niet voor het wereldforum bekend worden!"

Vorige week bood de Nederlandse ambassadeur in Indonesië namens de Nederlandse regering excuses aan vanwege de executies tijdens het militair optreden in de periode tussen 1945 en 1949. Familieleden van weduwen uit Zuid-Sulawesi woonden de bijeenkomst in Jakarta bij.