Weer geheime briefing over Syrië in Tweede Kamer

De Tweede Kamer wordt volgende week opnieuw achter gesloten deuren bijgepraat door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over Syrië. Dat hebben de buitenlandspecialisten van de verschillende fracties donderdagavond besloten, meldt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

De Kamer besloot tot de briefing naar aanleiding van een Kamerbrief waarin minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet weten dat hij er inmiddels van overtuigd is dat Syrië gifgas heeft ingezet tegen burgers. 'Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' is het Syrische regime hiervoor verantwoordelijk, schreef Timmermans.

Timmermans trekt zijn conclusie op basis van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten. Tijdens de geheime briefing hopen de Kamerleden daar meer inzicht in te krijgen. Donderdag volgt een debat met Timmermans.

Vorige week liet de Tweede Kamer zich ook al vertrouwelijk bijpraten door de AIVD en de MIVD. Toen kwamen geen sluitende bewijzen over het gebruik van chemische wapens door het regime op tafel, zeiden Kamerleden na afloop.