Marokko vraagt om hulp bij immigratiebeleid

De Marokkaanse Nationale Raad voor Mensenrechten heeft er bij de Marokkaanse regering op aangedrongen om een nieuw immigratiebeleid op te stellen. Het nieuwe beleid moet voorzien in het integreren van illegale migranten met financiële steun van Europa. Er is veel kritiek op de behandeling van illegale migranten door de Marokkaanse autoriteiten.

Marokko is een belangrijk doorvoerpunt voor migranten uit heel Afrika die in Europa een beter leven op willen bouwen. Vanuit Marokko steken ze ofwel de Middellandse Zee over naar Spanje, of ze proberen de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla binnen te komen.

Mensenrechtenorganisaties hebben herhaaldelijk kritiek geuit op behandelingen van migranten. Ze zouden worden geslagen, naar willekeur worden vastgehouden, mishandeld of in de woestijn de grens over worden gezet zonder water. De rechten van migranten worden geschonden, concludeert de Nationale Raad voor Mensenrechten. Tegelijkertijd wordt opgemerkt dat Marokko de strenge maatregelen tegen migranten heeft ingevoerd op verzoek van Europa om zo de stroom illegale migranten in te dammen. De strenge maatregelen hebben volgens de raad veel succes gehad.

In zijn rapport adviseert de Nationale Raad voor Mensenrechten om bepaalde groepen migranten te laten integreren in de Marokkaanse samenleving, door hun banen en scholing aan te bieden en een legale status te geven. In het licht van de beperkte financiële middelen van Marokko meent de raad dat Europese landen 'actief moeten meewerken aan het succes van deze operatie' en de 'menselijke en financiële middelen die daarvoor nodig zijn beschikbaar moeten stellen'.

Het rapport van de Nationale Raad voor Mensenrechten heeft de steun van de Marokkaanse koning Mohammed VI. In een verklaring zei hij achter het idee te staan voor een nieuw beleid dat gekarakteriseerd wordt door multilaterale samenwerking.