Teeven wil terroristen Nederlands paspoort afpakken

Terroristen met een dubbel paspoort moeten automatisch hun Nederlandse nationaliteit kwijtraken. Met een wetsvoorstel daartoe voert staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) een motie van VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff uit. Voorwaarde voor het verlies van het Nederlanderschap is een strafrechtelijke veroordeling.

Nederlanders kunnen nu hun paspoort alleen kwijtraken als ze dienst nemen in een leger dat vecht tegen Nederland of een Nederlandse bondgenoot. Volgens Teeven zijn de maatschappelijke opvattingen over onder meer terroristische organisaties en guerrillagroepen echter veranderd.

Behalve het deelnemen aan een terroristische organisatie kan ook het voorbereiden van een terroristisch misdrijf leiden tot het verlies van het Nederlanderschap, omdat volgens het ministerie 'de betrokken persoon zich zozeer tegen de essentiële belangen van de staat keert dat de band tussen hem en het koninkrijk niet langer kan bestaan'.

Het afnemen van de Nederlandse identiteit kan alleen als iemand definitief is veroordeeld. "Met een strafrechtelijke veroordeling staat de feitelijke grondslag die het verlies van het Nederlanderschap rechtvaardigt, voldoende vast", zegt het ministerie.

Alleen mensen met een andere nationaliteit naast de Nederlandse kunnen hun Nederlandse nationaliteit verliezen. Het afnemen van het Nederlanderschap mag volgens de staatssecretaris namelijk niet leiden tot stateloosheid. Het wetsvoorstel van Teeven ligt nu bij de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.