Muziekpromotor Sid Bernstein (95) overleden

Muziekpromotor Sid Bernstein is woensdag in New York overleden. Volgens zijn dochter, Casey Deutsch, is Bernstein in een ziekenhuis in zijn slaap een natuurlijke dood gestorven. De promotor werd 95 jaar.

Bernstein maakte naam toen hij in 1964 de Beatles naar New York haalde. De Britse groep was toen nagenoeg onbekend in de Verenigde Staten. Andere Britse bands volgden, zoals The Rolling Stones en The Animals. Een jaar later boekte Bernstein de Beatles in een uitverkocht honkbalstadion in New York. De show ging met 55 duizend bezoekers de boeken in als de eerste rockshow in een sportarena.

In 1976 bood hij de Beatles honderd miljoen dollar voor een reünieconcert, maar de Britten sloegen het aanbod af. De muziekpromotor wordt geassocieerd met het succes van de Beatles in de VS, maar hij werkte ook met onder anderen Jimi Hendrix, Judy Garland, Duke Ellington, Ray Charles, Tony Bennett en ABBA.

Bernstein schreef twee keer zijn memoires, It's Sid Bernstein Calling en Not Just the Beatles. In februari 2012 debuteerde hij als zanger met het coveralbum Sid Bernstein Presents. Bernstein was veertig jaar getrouwd en had zes kinderen.