[EK Hockey] Oranjevrouwen in slotfase langs Ierland

De regel 'de eerste toernooiwedstrijd is altijd het lastigst' gold zaterdagavond ook voor de Oranjevrouwen. De Nederlandse ploeg kwam moeilijk op gang tegen Ierland en wist pas in de slotfase van het duel haar kansen te verzilveren: 6-0.

Nederland kreeg al na twee minuten de kans om de score te openen. Kitty van Male versierde de eerste corner van de wedstrijd. Maartje Paumens inzet werd echter knap tegengehouden door de Ierse goalie Emma Gray. In de volgende ruime tien minuten mocht Oranje nog driemaal aanleggen voor een korte hoekslag, maar opnieuw leverde de pogingen geen doelpunten op. Pas in de 25ste minuut was het raak voor de equipe van bondscoach Max Caldas. Paumen benutte de vijfde corner van Nederland door deze feilloos in de rechterkruising te pushen: 1-0.

Amper twee minuten later kreeg Kelly Jonker een dot van een kans. De snelle aanvaller hoefde de voorzet van Sabine Mol alleen maar binnen te flatsen, maar haar poging ging hoog over het doel. Ook bij de zesde corner wilde het Nederland niet lukken om de stand uit te breiden. Goalie Gray voorkwam met haar helm dat de tip-in van Carlien Dirkse van den Heuvel achter de doellijn belandde.

Na rust kreeg Nederland genoeg kansen om de stand uit te breiden. Jonker had tot tweemaal toe de mogelijkheid om de bal binnen te tippen, maar miste. Ook het backhandschot van Roos Drost ging voorlangs. Uiteindelijk was het in de 52ste minuut wel raak voor Oranje. Na een uitspeelaanval pushte Ellen Hoog de bal hoog op het doel. Verdediger Audrey O’Flynn probeerde de bal nog te stoppen, maar via haar gezicht passeerde deze de doellijn: 2-0. Paumen mocht even later aanleggen voor de zesde corner, maar lijnstopper Cliodhna Sargent viste de bal perfect uit de lucht.

Na deze mislukte poging wist Paumen een velddoelpunt maken. De Wereldspeelster van het Jaar reageerde attent na een scrimmage voor het Ierse doel. Kitty van Male deed er kort daarop nog een schepje bovenop toen ze voor de 4-0 tekende. Dirkse van den Heuvel maakte er vervolgens 5-0 van, gevolgd door de 6-0 van Hoog. Laatstgenoemde verzilverde de negende corner van de wedstrijd.