'NAM moet gedupeerden beter op de hoogte houden'

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) moet beter communiceren met Groningers die gedupeerd zijn door aardbevingen die door de aardgaswinning worden veroorzaakt. Gedupeerden moeten meer zicht hebben op de voortgang van hun dossier, zegt de ombudsman voor de schadeafhandeling Leendert Klaassen tegen de NOS.

De NAM doet er volgens Klaassen verstandig aan een systeem te ontwikkelen waarbij gedupeerden via internet precies kunnen zien wat de NAM met hun schademeldingen doet. De ombudsman ziet ook een probleem in het grote aantal schademeldingen dat de NAM nog moet behandelen.

Sinds de laatste zware beving, een jaar geleden, zijn bijna negenduizend meldingen gedaan. Daarvan is ongeveer een kwart afgehandeld. "Maar de NAM trekt daar behoorlijk hard aan", stelt Klaassen.

Voornalig burgemeester Klaassen werd vier maanden geleden door minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) aangesteld als onafhankelijke ombudsman voor de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. In die tijd hebben 25 bewoners die klachten hebben over de afhandeling van hun schade zich bij hem gemeld. Dat relatief kleine aantal zegt volgens Klaassen weinig over de aard van de problematiek. "Die is echt ernstig."