Spike Jonze's Her vertraagd naar 2014

Eind dit jaar zou Spike Jonze’s nieuwste film Her uitgebracht gaan worden. Vandaag is aan het licht gekomen dat de grootschalige release verschoven wordt naar januari 2014. Iets met Oscars en dergelijke.

Er gaat een gelimiteerde release plaatsvinden op 18 december, om pas op 10 januari – in Amerika althans – nationaal te worden uitgebracht. Op deze manier blijft Her wel meedingen om de Oscars van 2013, omdat de film dus nog dit jaar officieel zijn première beleeft.

Een van de redenen voor het uitstellen is ongetwijfeld de strijd die met blockbusters als The Hunger Games: Cathing Fire en The Hobbit: The Desolation of Smaug aangegaan zou moeten worden bij een release in december.

De verschuiving omwille van de Oscars lijkt best logisch, want er mag ook wel een en ander verwacht worden van Her tijdens het grootste filmprijzenfeest. De cast is namelijk gevuld met aardig wat Oscarnominaties: Rooney Mara, Joaquin Phoenix en Amy Adams zijn gezamenlijk goed voor 8 nominaties. Scarlett Johansson kan daar dan wel niet aan bijdragen, ze ontving wel vier nominaties voor een Golden Globe.

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke tactiek wordt toegepast. Vorig jaar gebeurde het bijvoorbeeld met Zero Dark Thirty, hoewel dat uiteindelijk enkel de Oscar voor Sound Editing opleverde. Met de verwwachtingen die geschept waren is het dus maar de vraag of het de juiste tactiek is.

Een nieuwe releasedatum voor Nederland is nog niet bekend. 

Her Jonze