Omzet detailhandel opnieuw gedaald

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in het tweede kwartaal opnieuw gekrompen. In vergelijking met een jaar eerder daalde de omzet met anderhalf procent. De winkels rekenden twee procent hogere prijzen, maar zagen de verkopen met vier procent afnemen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

De omzetdaling viel lager uit dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Non-foodwinkels kenden voor de negende maand op rij een omzetkrimp. Kleding- en textielwinkels wisten zich echter te herstellen van het slechte en koude begin van dit jaar.

De winkels in de voedings- en genotmiddelen behaalden in het tweede kwartaal 1,6 procent meer omzet. Dat is een minder sterke toename dan een jaar geleden. Het CBS schrijft dit toe aan de paasinkopen die vorig jaar in maart werden gedaan en dit jaar in april. De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels groeide in het tweede kwartaal met 11 procent.

Ook in de maand juni daalde de omzet van de detailhandel. Vergeleken met vorig jaar kromp de omzet met 3,7 procent. Deze daling komt vooral door een verschil in aantal koopdagen. Het negatieve effect hiervan wordt geraamd op ruim drie procent.