Achmea ziet winst in rook opgaan

Verzekeraar Achmea heeft in het eerste halfjaar een lagere winst geboekt dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Het nettoresultaat kwam uit op 123 miljoen euro, tegenover 210 miljoen in 2012. De winst werd met name gedrukt door drie grote bedrijfsbranden. Dat maakte het bedrijf achter onder meer Centraal Beheer en Interpolis dinsdag bekend.

De drie branden bij klanten van de verzekeraar hadden een negatief effect van 44 miljoen euro op het nettoresultaat. De schadeverzekeringstak van Achmea presteerde verder goed, aldus topman Willem van Duin in een toelichting op de cijfers.

De brutopremieomzet van de verzekeraar daalde in de eerste zes maanden met drie procent ten opzichte van 2012 naar 17,6 miljard euro. Vooral bij de zorgverzekeringstak daalde de premieomzet, omdat verzekerden steeds vaker kozen voor een hoger eigen risico en een lagere aanvullende dekking. Ook koos Achmea ervoor om de zorgverzekeringspremies niet te verhogen.

Ook bij de levensverzekeringsactiviteiten van Achmea daalde de premieomzet. Consumenten kiezen vaker voor vermogensopbouw via banksparen in plaats van via een levensverzekering, stelt de verzekeraar in een toelichting op de cijfers. Ook de stagnatie in de huizenmarkt drukte de premieomzet in dit segment.