VVD Amsterdam wil stedenverbod voor zakkenrollers

De VVD in Amsterdam vindt dat er een internationaal stedenverbod moet komen voor zakkenrollers die steeds weer opnieuw in de fout gaan. De partij vindt dat burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) daarover afspraken moet maken met andere Europese steden.

Aanleiding voor de oproep is de groep Roemeense zakkenrollers die tijdens de Canal Parade toesloeg. Ze bestolen honderden mensen van portemonnee of smartphone. De politie arresteerde 47 mensen, van wie 43 met de Roemeense nationaliteit.

Vorig jaar werden volgens de partij voor zover bekend 8681 mensen gerold, stijging van 36 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor de partij is de maat vol. "De VVD wil dat de burgemeester zakkenrollerij officieel een hogere prioriteit geeft, zodat de aanpak hiervan dezelfde wordt als die van overvallen, straatroven en inbraken", aldus fractievoorzitter Robert Flos in een verklaring.

De partij wil dat notoire zakkenrollers uit de binnenstad worden verbannen door het opleggen van gebiedsverboden. "Tevens willen wij dat standaard het (super)snelrecht wordt toegepast bij de op heterdaad betrapte criminelen", aldus Flos.