Korea's staan stil bij Koreaoorlog

Noord-Korea heeft zaterdag met een grootse militaire parade de zestigste verjaardag van het einde van de krijgsverrichtingen in de Koreaoorlog gevierd. Hoewel op 27 juli 1953 een wapenstilstand werd overeengekomen en beide landen officieel nog in oorlog met elkaar zijn, staat deze dag in Noord-Korea bekend als 'Overwinningsdag' en wordt die vooral gebruikt de leider in het zonnetje te zetten.

Militairen in ganzenpas, rijen tanks en een rijke verzameling raketten trokken op het grootste plein van Pyongyang voorbij het podium waarop Kim Jong Un naar de troepen salueerde. De leider stond er ontspannen bij en maakte een praatje met Li Yuanchao, de vicepresident van China die ter gelegenheid van de ceremonie naar Noord-Korea was gereisd. China was Noord-Korea's belangrijkste bondgenoot in de oorlog.

Ondertussen zei de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye ten zuiden van de grens de provocaties van de noorderbuur niet te tolereren. "Ik dring er bij Noord-Korea op aan de ontwikkeling van kernwapens op te geven als het land het pad van ware verandering en voortgang wil inslaan", zei ze.

Een groep van zo'n tweehonderd demonstranten stak in Seoul afbeeldingen van de Noord-Koreaanse Kim-dynastie in brand. Elders in de stad sprak Shin Eun-gyeong, een bezoeker van een onlangs geopend historisch museum, de hoop uit dat beide landen ooit herenigd worden.