Stevie Wonder boycot Florida na vrijspraak Zimmerman

Stevie Wonder weigert op te treden in Florida. Aanleiding is de vrijspraak van George Zimmerman, een buurtwachter die vorig jaar een ongewapende 17-jarige zwarte jongen doodschoot. Wonder is tegen de 'stand your ground-wet', welke geweld met dodelijk gevolg rechtvaardigt als er sprake is van zelfverdediging.

"Ik heb besloten dat ik niet meer optreed in Florida tot de stand your ground-wet is afgeschaft", zei de zanger tijdens een concert in Quebec. "Als ik weet dat die wet ergens geldt, treed ik niet op in die staat of in dat deel van de wereld."

Wonder roept iedereen op zijn stem te laten horen. "We kunnen stemmen in landen over de hele wereld voor verandering en gelijkheid voor iedereen. Dat is wat we kunnen doen."

De jury sprak Zimmerman zaterdagavond vrij van de aanklacht wegens doodslag. De buurtwachter was in Sanford in Florida achter Trayvon Martin aangegaan, toen die met een capuchon over zijn hoofd door zijn wijk liep. Toen het tot een handgemeen kwam waarin Zimmerman het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood.

Sinds de uitspraak wordt op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten gedemonstreerd. De jongen zou door Zimmerman zijn vermoord om zijn huidskleur.