Hiv-patiënten mogelijk genezen

Twee hiv-positieve patiënten in de Verenigde Staten die gestopt zijn met de inname van hiv-remmers vertonen geen tekenen dat het virus nog aanwezig is. Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat de patiënten genezen zijn. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard woensdag op een aids-conferentie in Maleisië gezegd.

Het is bemoedigend dat het virus maanden na het stopzetten van de behandeling niet meer in het bloed voorkomt, aldus de wetenschappers Timothy Henrich en Daniel Kuritzkes.

Beide patiënten ondergingen eerder vanwege kanker beenmergtransplantaties. De eerste persoon die daadwerkelijk genezen zou zijn van hiv, de Amerikaan Timothy Ray Brown, onderging in 2007 vanwege leukemie een stamceltransplantatie. Duitse artsen verklaarden hem twee jaar later genezen.

Browns artsen gebruikten een donor met een zeldzame genetische mutatie die hiv-resistent is. De onderzoekers van Harvard gebruikten echter 'gewone' donorcellen bij de transplantaties bij hun patiënten en lijken vergelijkbare resultaten te hebben geboekt.